Gyümölcsészet

A kertészkedés a művelődésnek nemcsak bölcsője, hanem hőmérője is. Valamikor a régi időkben a magyar asszonyoknak és az uraknak a kertészkedés volt a legkedvesebb foglalatosságuk. Mikor a lelkek a gondban és a búban megfáradtak, a kertjeikbe siettek. Itt találtak vigasztalást, szórakozást és örömet, ha teljességesen elbúsultatnak. Itt növekedett szeretetük a hálás magyar földhöz: itt fejlődött a fával és a virággal együtt a saját erkölcsi világuk is.
(Takáts Sándor, 1917)

A Kárpát-medence kiváló természeti adottságainak köszönhetően hajdanán egy virágzó kert, egy gyönyörűséges földi paradicsom volt, mely élővilág mesebeli sokszínűségének szerves része volt a gyümölcsfajták s fajok sokszínűsége. Ebbe a változatosságba ütött egyre mélyülő sebet a csak és kizárólag haszonelvű árutermelő mezőgazdaság. A helyzet a termelési technológiák, eszközök rohamos fejlődésével valamint a globalizáció térnyerésével tovább romlott, mára végveszélybe kerültek gyümölcs tájfajtáink is. Az alkalmazkodó gyümölcsészet” nemcsak a régi fajták megmentésével foglalkozik, hanem magának tájfajtákra épülő szemléletmódnak, kultúrkörnek a feltámasztásával, népszerűsítésével is.

Gyógynövények

Gyógynövény tanfolyam érintetlen természeti környezetben, Visnyeszéplakon, a Zselic tájvédelmi területén:

  • - gyógynövény túrák, (inkább kellemes séták ) gyógynövények felismerése;
  • - milyet, -mikor, -hogyan, -kinek (és még több kérdőszó is eszembe jut) gyűjtsük;
  • - a növények szárítása, tartósítása, feldolgozása, különböző növényi gyógy-szerek készítése;
  • - egész-ségről, életmódunkról, betegségeinkről, a gyógyulás lehetőségeiről;
  • - ismerkedés különböző természetgyógyászi módszerekkel, iskolákkal, rendszerekkel;
  • - betekintés természetközeli, önfenntartásra törekvő életünkbe: bio gazdálkodás, tartósítás, természetben található ehető növények.

Tapasztalatom szerint a személyes problémák átbeszélésére nagy az igény, azért törekszem a kis létszámra.